Dzisiejszy post będzie poświęcony blogom w języku polskim poświęconym hiszpańskiej kuchnii. Lubicie hiszpańskie smaki? Ja uwielbiam owoce morza. Będąc w hiszpańskiej restauracji na wyspie Fuerteventura (Wyspy Kanaryjskie) w miejscowości Corralejo miałam okazję spróbować wyśmienitych krewetek smażonych na oliwie z oliwek z czosnkiem (gambas al ajillo), ośmiornicy po galicyjsku podawanej na zasmażanych ziemniakach (pulpo a la gallega) oraz chrupiącej sepii w cieście (puntillas de calamar - chopitos).
Aby Was zachęcić opowiem krótko o jednym z ciekawszych blogów kulinarnych - Smak Hiszpaniii. Znajdziecie tam sporo przepisów na hiszpańskie potrawy spisanych przez autorkę, która od 8 lat mieszka w Hiszpanii i poznała wiele regionalnych smaków. Mnie osobiście zaciekawiły Kalmary w sosie pomidorowym z makaronem. Muszę przyznać, że kalmarów w takiej postaci jeszcze nie jadłam. Uwielbiam smażone kalmary w cieście czyli "calamares a la romana", więc chętnie wypróbuję nowy przepis.
źródło: www.smakhiszpanii.blogspot.com |
A tutaj obiecana lista blogów o kuchnii hiszpańskiej po polsku:
Smak Hiszpanii
Jemy w domu
La cocina es mi alma
Sekrety Hiszpanii
Gotuj po hiszpańsku
Iberolatina - kuchnia hiszpańska i iberoamerykańska
Chili czosnek i oliwa
Smak Hiszpanii
Jemy w domu
La cocina es mi alma
Sekrety Hiszpanii
Gotuj po hiszpańsku
Iberolatina - kuchnia hiszpańska i iberoamerykańska
Chili czosnek i oliwa
Mam nadzieję, że ten wpis rozbudził Waszą ciekawość oraz zachęcił do zgłębiania tajników hiszpańskiej kuchni lub do testowania nowych smaków. Jeśli znacie inne interesujące blogi o hiszpańskich smakach to proszę piszcie w komentarzach, a ja chętnie dodam je do listy. Pozdrawiam serdecznie / Saludos :)
Wiele bym dała żeby spróbować świeże kalmary.. niestety te mrożone im nie dorównują..
OdpowiedzUsuńTo prawda, ale świeże nie tak łatwo dostać... Pozdrawiam ciepło!
UsuńTej kuchni prawie nie znam, ale chyba czas się zaprzyjaźnić ;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam spróbować :)
OdpowiedzUsuń